Venasque

Een typisch “village perché” dat hoog gelegen op een rotspunt uittorent boven de vlakte van Carpentras en de vallei van de Nesque. Het staat op de lijst van de mooiste dorpen van Frankrijk en is vooral bekand om zijn kersen. Als u met de auto bent, zet die dan op een van de parkeerplaatsen aan de rand van dit dorp en wandel door dit fraai gerestaureerde dorp. Bijna alle woningen zijn opgetrokken “en pierre“, zoals men hier zegt.   

 

 

Straten en steegjes vol bloemen en bloeiende planten. Voor het pleintje bij het Office de Tourisme staat een fraaie fontein uit de 18e eeuw.
De kerk stamt uit de twaalfde eeuw en aan de oostkant van het dorp staan de drie torens Sarrasinnes, waarvan de hoogste 18 meter hoog is. De pétanque-spelers op het plein lijken miniaturen. Het uitzicht is van hieruit spectaculair.
 

Venasque is waarschijnlijk een van de oudste dorpen van het graafschap Venaissin, waar het zijn naam aan heeft gegeven. Binnen zijn stadsmuren zijn er nu enkele tientallen kunstenaars die open deur houden, er zijn enkele galerieën, pottenbakkers, tapijtwevers en houtbewerkers.
 

Venasque ligt aan de rand van de Mont de Vaucluse en verder zuidwaarts gaat u richting de Luberon, via grillige wegen die u langzaam steeds hoger voeren en die op sommige plaatsen op het hoogste punt adembenemende uitzichten over de Luberon-vlakte opleveren. Fietsen en wandelen, kunt u hier volop.

 

Office de Tourisme

Grand ‘Rue, 84210 VENASQUE

tél.0033 (0)4.90.66.11.66

www.tourisme-venasque.com