Vaison la Romaine

Vaison la Romaine ligt in het noordelijke deel van de Vaucluse, ten zuiden van de Enclave des Papes. Het ligt ongeveer 27 km van Orange, 50 km van Avignon, 10 km van Dentelles de Montmirail en 10 km van de voet van de Mont Ventoux. Het gebergte Dentelles de Montmirail ligt ten zuidoosten van de stad en is een aantrekkelijk klim- en wielrengebied.

 Het stadje heeft vele Romeinse overblijfselen, zoals een antiek Romeins theater. Het archeologische Puyminmuseum is een populaire toeristische bestemming met ongeveer 60.000 bezoekers per jaar.

 

Het riviertje de Ouvèze stroomt door de gemeente en scheidt de oude hoge stad (13e eeuw) van de gezellige moderne stad. Een van de bruggen over de rivier is de beroemde Romeinse brug die nog steeds in gebruik is. De brug heeft in het verleden een strategisch en belangrijke rol gespeeld. Tijdens de WO II werd de brug zwaar beschadigd door Duitse bombardementen. De brug werd in de oorspronkelijke staat hersteld 


Op 22 september 1992 vielen er nabij de Romeinse brug als gevolg van een vloedgolf 37 doden. Na weken van droogte veranderde een stortbui de zo goed als droogstaande Ouvèze op slag tot een kolkende, woeste stroom. In 4 uur tijd viel er op verschillende locaties grote hoeveelheden neerslag (tussen de 143mm en 300mm). De eeuwenoude brug bleef nagenoeg ongedeerd.

 

Elke dinsdagmorgen is er een drukbezochte Provencaalse markt in Vaison la Romaine.

 

Office du Tourisme

Place du Chanoine Sautel 
F-84110 Vaison-la-Romaine

www.vaison-ventoux-tourisme.com

Huizen te huur in Vaison la Romaine: Villa Estelle, Villa Javille