Sablet

Het hele dorp is praktisch bebouwd op de top van een heuvel tussen Séguret en Gigondas.

Hoog boven alles torent de Romaanse klokkentoren uit en op veel plekjes heeft u een prachtig uitzicht op de wijnvelden die het dorp Sablet omringen.

 


De nauwe straatjes lopen op en liggen cirkelvormig rond de klokkentoren en soms ziet u plotseling dikke vestigingsmuren, dan weer prachtige gevels.

De kerk is opgedragen aan St. Nazaire en is van oorsprong gebouwd vlak na de invasie van de Saracenen. Verder richting Carpentras ligt de kapel St. Roche, die vlak na de pestepidemie werd gebouwd als een blijk van dank. Bij het kerkhof ligt nog de kapel St. Nazaire uit de 12e eeuw, het is pas gerestaureerd en doet nu dienst als concerthal.

Het dorp is een uitstekende uitvalbasis voor wandeltochten naar de heuvels die beplakt lijken met lavendel en wijnstokken.

Alles in dit dorp draait om de wijnbouw en de naam Sablet werd eind van de negentiende eeuw wereldberoemd toen François-Frédéric Leydier, inwoner van dit dorp, een enting machine ontwikkelde die phylloxéra bestendigde Amerikaanse wijnplanten kon enten op de Franse wijnstokken. Hierdoor kwam een eind aan een epidemie die praktisch alle wijnvelden in Europa had verwoest.
 

Eind juli is er de “Dag van het Boek”, Sablet verandert dan in een openlucht bibliotheek en er komen meer dan 15000 bezoekers op af.
 

Geen Office de Tourisme aanwezig

 

Huis te huur in Sablet: Gite Francois