Carpentras

Deze heel oude plaats, waar in de oudheid de Grieken en Phoeniciërs al naar de markt kwamen om er honing en tarwe te kopen, heeft veel te bieden aan architectuur en historie.

 

Carpentras

Lopende door de binnenstad zie je heel veel prachtige gevels van huizen, stammend uit de 17e of 18e eeuw. Komend vanuit de richting Avignon kom je in het centrum te staan tegenover het Hôtel-Dieu, dat tot voor kort het ziekenhuis huisvestte. Vergeet niet hier de prachtige apotheek uit de 18e eeuw te bewonderen. 


Het Office du Tourisme is sinds eind 2007 gevestigd in het prachtig geheel gerenoveerde oude klooster links van het Hôtel-Dieu.

 

In het centrum staat naast het Episcopale Paleis uit de 17e eeuw, de St. Siffrein kathedraal. U vindt er ook de Joodse Synagoge uit 1367. Dit is nu een historisch monument. Er zijn vertrekken bewaard gebleven die uniek zijn in de wereld, oa. een ritueel bad dat gevoed wordt met water uit een bron en de oude verwarming- en pomptechnieken. Ook een oude broodfabriek, met geheel intact gebleven broodovens en stenen werktafels. Het oude Joodse kerkhof getuigt nog steeds van de rijke Joodse samenleving, die ook zware tijden heeft meegemaakt rond 1450.

 

Vergeet niet de Porte d’Orange en de Bibliotheque Inguimbertine te bezoeken, waar een vermaarde schat (220000 stuks) aan boeken en zeldzame manuscripten (100000) wordt bewaard.


Momenteel is Carpentras de hoofdstad van de Comtat du Venaissin. Bekend om de Berlingots en de aardbeien van Carpentras.
 

Vrijdagmorgen is er op de grote parkeerplaats onder de platanen en door de hele stad een zeer levendige Provençaalse markt. Komt u in de buurt van het Office du Tourisme kijk dan aan de overkant bij de kroegen naar de geheimzinnige truffelmarkt.

Drink een kopje koffie bij Jouvaud, een specialiteitenzaak in de winkelstraat, waarvan in hartje Tokio een replica staat. Op zondag is er op de parkeerplaats een grote brocantes markt.


Jaarlijks terugkerend is de St. Siffrein Markt (27 november), een gebeurtenis die hier het leven een beetje op zijn kop zet. Carpentras is ook de stad waar u de grote supermarkten vind, als u tijdens uw vakantie toch de noodzakelijke boodschappen moet doen.      

  

Office de Tourisme de Carpentras

Hôtel-Dieu – Place Aristide Briand

84200 CARPENTRAS

tél. 0033 (0)4.90.63.00.78      

www.carpentras-ventoux.com

 

Restaurants: Chez Serge, la Galusha

 

Huizen te huur: Le Pin Penché, Villa Saint Andre, Maison du Centre