Praktische informatie

 

Het algemene telefoonnummer bij assistentie is:
Brandweer: (0033) (0)18
Politie: (0033) (0) 17
Ambulance: (0033) (0) 15

Het internationale nummer 112 werkt hier ook, maar dan heeft u meer uit te leggen in het Frans. Zorg in ieder geval dat u het adres bij de hand heeft, waar de hulpdienst naar toe moet komen.

 

Heeft u hulp van een huisarts nodig, dan kunt u naar de dienstdoende arts in uw vakantieplaats gaan. U krijgt aan het einde van het consult een rekening die u contant moet betalen. Meestal krijgt u automatisch ook een declaratieformulier voor uw verzekering mee, anders er even om vragen.

 

Bent u de Franse taal niet helemaal machtig dan hebben we een sympathieke Vlaamse arts voor handen. Hij heeft zijn praktijk in Carpentras, vlak bij supermarché Leclerq, langs de spoorbaan. 

Francis van der Velden

Maison Medic Bel Air

154 avenue Bel Air

84200 Carpentras

Tel: 0033 (0)4 90 63 20 41

 

Heeft u kleine kinderen die onverhoopt ziek worden dan nog een Vlaamsche kinderarts:

Els Thevissen

91 Cours de la Pyramide

84200 Carpentras

0033 (0)899960646 

 

De Eerste Hulp post is gevestigd in het ziekenhuis van Carpentras, op de rotonde op de weg naar Avignon. U rijdt het terrein op, rechtdoor naar beneden, aan het einde naar links, nogmaals naar links en u ziet het voor u.

 

Let op! Bij een eventuele ziekenhuis opname moet u zelf zorgen voor handdoeken en washandje(s).

Men komt ook niet langs voor een drankje dus water of iets anders ook meenemen.

Bij uw ziekenfonds kunt u een Europeesche ziekte verzekerings kaart aanvragen, dat  vergemakkelijkt de administratie ter plekke.

 

Winkelopeningstijden:

De meeste winkels in Frankrijk zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 19.30 uur. Op zondagmorgen zijn in ieder geval de bakkers open en ook een enkele supermarkt.
Grote supermarkten en winkelketens zijn vaak de hele dag open, zonder pauze (uitgezonderd zondag).

 

De Gendarmerie heeft de verkeerscontroles in Frankrijk het afgelopen jaar fors opgevoerd. Er wordt vooral gelet op snelheid, veiligheidsgordels en drank. Ook op de verplichte veiligheidsvestjes (die u voor in de auto moet hebben en niet in de kofferbak!), alcohol testjes en een verbandtrommel wordt veel gecontroleerd. Ook mag uw GPS-systeem geen radarcontroles tonen, bij overtreding wacht u ook een forse boete!

In onze streek zijn er o.a. vestigingen van de Gendarmerie in Beaumes de Venise, Carpentras, Pernes les Fontaines, Mormoiron, Senas en Sault. Hier kunt u aangifte “en cas de” doen tijdens openingstijden.

Voor buitenlanders geldt dat de boetes ter plekke contant betaald moeten worden!

 

Site voor al degenen die in Franse winkels hen uit Nederland of België bekende dingen zoeken, maar die nergens kunnen vinden. Wat is de Franse vertaling voor….