Historie van de Vaucluse
 

Ooit schreef iemand: “Si Dieu était justice, il n’aurait pas donné la Provence aux Français.” 
Een krasse uitspraak, de historie toont ons dat menigeen het hiermee eens is.

Al in 1000 voor Christus waren de Phoeniciërs te vinden in het Middellandse zeegebied, ze werden gevolgd door de Grieken die langs de hele kust handelsposten openden met Marseille, toen Massalia geheten, als hoofdplaats. Vanuit het noorden arriveerden drie Keltische stammen in het gebied dat nu de Vaucluse heet. Waar nu Avignon, Orange en Cavaillon liggen vestigden zich de Cavaren. Rond het huidige Vaison la Romaine de Voconces. In het gebied ten oosten van Carpentras en meer oostwaarts van de Mont Ventoux vestigden zich de Mémeniërs, zij brachten de olijven en de druiven naar deze streek.

 

Rond 100 voor Chr. riep het bestuur van Massalia de hulp in van Rome om de rondzwervende bendes een halt toe roepen. Het waren de Romeinen die de Kelten uit deze streek verdreven. De Romeinen bleven er tot de 3e eeuw na Chr. Het huidige Aix en Provence werd de hoofdstad van de Provincia Romania en hieraan is de naam Provence ontleend.

De Romeinen werden op hun beurt weer verdreven door de Barbaren rond 450 na Chr. en op de linkeroever van de Rhône werd voor het eerst de Provence vernoemd, met Arlès als hoofdstad. In de 7e eeuw kwam dit deel van Frankrijk weer onder toezicht van de Franse koningshuizen. Er waren altijd wel strubbelingen. Saracenen, Carolingers, Tempeliers en verschillende vorstenhuizen namen afwisselend bezit van de Provence. In de 13e eeuw was er de splitsing in de katholieke kerk met één Paus in Rome en één in Avignon.

 

Dit bleef zo tot 1481. Deze periode heeft heel veel historische monumenten achtergelaten, zoals het Palais des Papes in Avignon, het Théatre Antique in Orange en de opgravingen in Vaison-la- Romaine. Vele andere monumenten komt u tegen bij de beschrijvingen van de steden of dorpen.

 

In de 16e eeuw woedden er de Godsdienstoorlogen, in 1720 gevolgd door de afschuwelijke pestepidemie. In 1789 was de Franse revolutie en in 1814 viel het doek voor het rijk van Napoleon. Van 1914 tot 1918 woedde  de eerste wereldoorlog en van 1940 tot 1945 de tweede wereldoorlog. De bezetting heeft niet veel materiële schade teweeggebracht, maar wel veel leed in tal van Franse gezinnen. Ruim 2 op de 10 Franse soldaten is omgekomen. In de Provence huisden veel verzetsstrijders en als u straatborden tegenkomt met Place of Rue de Maquis, dan weet u dat zij hier een uitvalsbasis hadden, om zich te verschuilen in de bergen rondom.

 

Momenteel is de Provence een geliefde plek voor veel toeristen. Maar u weet nu dat velen u voorgingen!