Welkom in de Vaucluse

De Vaucluse is één van de vier departementen van de regio die Provence wordt genoemd. Als u vanuit het noorden, via de Autoroute du Soleil, naar het zuiden rijdt en u ziet op de verkeersborden aangegeven dat u in de buurt van Bollène komt, weet dan dat u op het punt staat de Vaucluse in te rijden. Meestal merkt u dan ook meteen dat het weer omslaat, de temperatuur stijgt, het wolkendek zich opent en de zon gaat schijnen. Dat doet hij hier gemiddeld zo’n 300 dagen per jaar en het zou dus vreemd zijn als u een week slecht weer heeft tijdens uw vakantie. De westelijke grens van de Vaucluse loopt via de Rhône naar Avignon, de hoofdstad van ons departement.

 

Het departement Vaucluse wordt in het zuiden begrensd door de Durance, tot even voor Corbières. In het oosten loopt de grens dwars door het Parc National van de Luberon heen, via Cereste en ter hoogte van Montbrun les Bains buigt hij af langs de noordelijke begrenzing, via Visan terug naar Bollène.

 

In de Drôme, het departement dat ten noorden van de Vaucluse ligt, bevindt zich rond de plaats Valréas nog de Enclave des Papes, dat ook tot de Vaucluse behoort.

 

In het noorden wordt de Vaucluse gedomineerd door de Mont Ventoux, die voor veel wielerliefhebbers een must is. Aan de zuidelijke voet ligt de vlakte van Carpentras, die verder via de Monts des Vaucluse overgaat in het gebied van het National Parc du Luberon. In het noordoosten ligt het gebied rond Sault, bekend om zijn lavendel en de Gorges de la Nesque.

 

De Vaucluse omvat grote(re) steden als Avignon, Bollène, Carpentras, Cavaillon, Vaison-la-Romaine en Valreas en tal van kleine dorpen die internationaal faam genieten en als speldenknopjes boven op de heuvels her en der verspreid liggen. Sommigen lijken echt te balanceren op de top, anderen lijken vastgekleefd aan de flanken van de heuvels. Gordes, Venasque, Gigondas, Le Barroux, Roussillon, Pernes les Fontaines, Beaumes de Venise, Menerbes, Seguret, en Crestet zijn enkele van die dorpjes die u zeker gezien moet hebben.

 

De Vaucluse is een gebied waar het leven erg kleurrijk is en dat ontdekten de Romeinen al eeuwen geleden. Ook de Franse Pausen verkozen, vele eeuwen geleden, Avignon als woonplaats boven Rome. Deze periode liet ons vele monumenten na en bracht dorpen en steden tot bloei.

 

Maar er is méér in de Vaucluse. Het zonlicht hier inspireerde beroemde schilders als Van Gogh, Matisse, Gaughin en Picasso. Het geel van de zonnebloemen lijkt geler tegen het blauw van de hemel, de wijn flonkert in de glazen, de geur van de lavendel harmoniseert met de paarse kleur, de onovertroffen smaak van aardbeien, kersen en meloenen, de geheimzinnige handel in truffels, het geluid van de cigales op de achtergrond, het trillen van de lucht in de warmte, de rust en ’s avonds een sterrenhemel die eindeloos flonkert. En, niet te vergeten, de uitgestrekte wijnvelden met hun oude ‘caves’, de olijfboomgaarden en de lavendelvelden. 

 

Overtuig uzelf en kom hierheen – al is het maar voor even. Dans op de Pont d’Avignon, beklim de Mont Ventoux, verken de Gorges du Nesque, of dwaal door een van de oude dorpjes – ‘les villes perchés’ – en kom uit op een slaperig pleintje met grote platanen en dat ene tafeltje met die gele stoeltjes. Ze zijn leeg, maar niet voor lang, want u besluit er te verpozen en bestelt een koele rosé. En misschien blijft u er eten en bent u één van diegene, die net als wij besloten:  Hier ga ik nooit meer weg!